Voeding

Wat is het verschil tussen zoete aardappel en aardappel?

Je hoort tegenwoordig vaak dat zoete aardappel gezonder is dan gewone aardappel. Om die reden worden aardappelen in een gerecht vaak (deels) vervangen door zoete aardappel. Maar is zoete aardappel wel gezonder dan gewone aardappel?

Eerste feit is dat zoete aardappel eigenlijk geen aardappel is. Het is wel een knolgewas net als de aardappel. Een andere naam voor deze groente is bataat. De bataat komt op  na rijst, tarwe, mais en cassave op de lijst van belangrijkste voedselgewassen in de wereld.

Een ander groot verschil is dat de zoete aardappel 10% meer calorieën heeft dan de aardappel. Daar staat tegenover dat de manier waarop deze calorieën in je bloed komen nogal verschilt. Zoete aardappel heeft een lage glycemische index (het cijfer dat aangeeft hoe snel suikers in je bloed komen). Hierdoor krijg je dus geen pieken in je bloedsuikerspiegel. Maar voordat je begint te juichen: de manier waarop je ze bereid heeft ook invloed op de glycemische index én er zijn zoveel verschillende aardappelsoorten met hun eigen glycemische index, die flink van elkaar verschillen 

Aardappel heeft wel 40% meer eiwitten dan zoete aardappel. En dat is best een groot verschil. Aan de andere kant heeft zoete aardappel weer meer vezels dan aardappel. Volg je het nog?

Er zijn zoveel verschillende factoren om rekening mee te houden, dat je eigenlijk niet kunt zeggen dat het een gezonder is dan het ander. Elke groente heeft zijn eigen voor- en nadelen. 

En dan komen we weer op het advies wat je het beste kunt volgen: eet gevarieerd. De ene keer zoete aardappel, de andere keer gewone aardappel. 

Wel is goed om in je achterhoofd te houden dat zoete aardappel raffinose bevat, wat tot winderigheid kan leiden. Als je daar snel last van hebt, is het raadzaam om er niet teveel van te eten.