Voeding

Gezond eten is onzin

Zo, dat is eruit.

Dat betekent niet dat ik vind dat je ongezond moet eten. Tegenwoordig ligt de nadruk bij eten heel erg op gezond en ongezond. Het moet ook aan allerlei dingen voldoen: niet teveel dit, niet te weinig dat, vooral vaak zus en zeker niet te vaak per week zo. De lijst is inmiddels eindeloos. Heel Instagram en Facebook staan vol met gezonde recepten of recepten waarbij ongezonde dingen op een gezondere manier worden klaargemaakt. En daardoor lijkt het alsof we met zijn allen altijd ongezond eten. Maar is dat zo?

Ik denk namelijk dat we over het algemeen gezond eten. Er zijn natuurlijk uitzonderingen: mensen die niet van groenten houden of mensen die vooral fastfood eten bijvoorbeeld. Van die mensen kun je zeggen dat ze 'ongezond' eten. Dat is niet waar dit artikel over gaat.

Ik wil het hebben over alle andere mensen, de mensen die 'gewoon' eten. Jij en ik dus. Want hoe ongezond eten wij eigenlijk? Als ik naar mezelf kijk: ik eet de meeste dagen groenten en ook fruit. Sinds ik de opleiding voor Gewichtsconsulent ben gestart, let ik meer op hoeveel pasta, rijst en aardappelen ik eet (daar at ik gewoon teveel van). Ook probeer ik minder vlees te eten. Niet heel slecht dus. En ja: ik eet ook weleens gewoon pannenkoeken als avondmaaltijd. Gewoon omdat het lekker is. Of pizza of patat. Niks mis mee.

De meeste mensen zullen eten zoals ik. Doordat gezond eten nu heel erg in de belangstelling staat en dit ook is opgepikt door de marketing, krijgen we met zijn allen aangepraat dat we ongezond eten. Maar dat is dus niet zo. En daar wil ik dus vanaf. Waar het om gaat is balans.

Wat mij betreft zijn er in het algemeen een aantal dingen waar je op kunt letten:

1. Eet meer dagen per week groeten, dan dat je geen groenten eet.

2. Let op je portiegrootte, met name als het gaat om aardappelen, rijst en pasta, maak je portie eventueel groter met groenten.

3. Zorg voor afwisseling. Hoe meer je je voeding afwisselt, hoe groter de kans is, dat je alle belangrijke vitamines en mineralen in voldoende mate binnenkrijgt.

Wil je afvallen?

Houdt een aantal dagen een eetdagboek bij om te zien hoeveel je eet. Vergeet daarbij ook de ongemerkte calorieën niet: de melk en suiker in je koffie, het glas cola in de avond, de snoepjes in de auto.

Probeer daar aanpassingen in te maken om minder te eten.

Eet je teveel door emoties? Probeer erachter te komen welke overtuigingen je hebt over eten. Als je die overtuigingen kunt wegnemen, kun je gaan eten wat je lichaam nodig heeft. Wil je daar hulp bij, stuur me dan een mail.

Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt? Laat het me weten in een reactie.